fbpx

Ce ascunde pofta de dulce?

Nu este nimic anormal în a avea o poftă de dulce. Gustul dulce este plăcut și ne creează o stare de bine instantaneu. Cu toate acestea, este important să consumăm dulciuri cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate. Oana Enache, nutriționist, ne vorbește despre ce ascunde pofta de dulce, dar și despre mâncatul pe fond emoțional.

Carențele nutritive – principala cauză a nevoii de a mânca dulce

Te-ai gândit vreodată ce ascunde pofta de dulce? Dacă da, Oana Enache vine cu un răspuns în întâmpinarea curiozității tale.

Sunt o grămadă de motive pentru care avem această poftă de dulce. De aceea spun că este o consecință a faptului că avem carențe în alimentație și facem niște greșeli nu numai în alimentație, dar și în stilul de viață. Poate că nu sărim peste mese și poate încercăm să avem un plan corect, dar nu mâncăm suficiente proteine sau suficienți carbohidrați. Dacă nu mâncăm suficiente calorii, atunci cu siguranță vom simți nevoia de a mânca dulce. Organismul va interpreta lipsa de energie din cauza carențelor nutritive ca o poftă de dulce, deoarece zahărul îți dă instant energie.” 

Să fie oare pofta de a mânca dulce un obicei?

Poate fi și un obicei. Multe persoane servesc un desert  fie după masă, fie atunci când sărbătoresc un anumit eveniment din viață sau când sunt triste. Noi ne-am învățat și poate ne plece și din copilărie această asociere cu desertul. Ține clar și de obicei. E ceva ce putem să schimbăm și să resetăm imediat. Ține doar de decizie și de niște practici zilnice.” 

Desertul – masă de sine stătătoare?

Multe persoane renunță la o masă și mănâncă ceva dulce. Eu cred că este cea mai nefericită variantă pentru că, în momentul în care tu nu mănânci masa respectivă, agravezi și mai tare un deficit nutritiv. În acel moment foamea se intensifică.” 

Fluctuațiile de glicemie – de ce apar și cum le putem preveni

Fluctuațiile de glicemie nu sunt date de natură, ci apar din cauza alimentației dezechilibrate de pe parcursul zilei. Pentru a evita fluctuațiile de glicemie este important să nu mâncăm desert în loc de mic-dejun, ci o masă cât mai nutritivă.

Micul dejun setează ziua din punct de vedere nutrițional. Toată lumea știe că micul-dejun e cea mai importantă masă. Tot ceea ce mâncăm la micul-dejun setează poftele noastre de pe parcursul zilei. Dimineața avem nevoie de nutrienți, în niciun caz de zahăr și grăsimi hidrogenate. Avem nevoie de vitamine, de minerale, de această complexitate de nutrienți, de proteine, carbohidrați sănătoși. Cu cât micul-dejun este mai complex din punct de vedere nutritiv, cu atât noi putem să prevenim aceste fluctuații de glicemie și pofta de dulce de pe parcursul zilei.” 

Mâncatul pe fond emoțional

„Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pe care putem să îl facem este să conștientizăm faptul că suntem într-un moment în care vrem să mâncăm nu pentru că avem o nevoie fiziologică, ci pentru că avem o emoție pe care încercăm să o alinăm, să o acoperim .

Trebuie  să ne dăm seama care este emoția pe care o avem și cum am putea să o gestionăm. Spre exemplu, dacă simțim nevoia de relaxare, am putea să gasim alte modalități să ne relaxăm. Există persoane care mănâncă din cauza tristeții sau a furiei. Putem să facem sport, să dansăm, să ascultăm muzică, să sunăm o persoană apropiată pentru a descărca emoția. Nu ar trebui să ne căutam fericirea în mâncare.

Poți urmări interviul integral cu Oana chiar aici😊 :