fbpx

Ciclul menstrual și cele 4 faze. Cum îți influențează corpul și starea de spirit?

Probabil că de foarte multe ori ați auzit următoarele afirmații: ,,Sunt la menstruație, nu pot x lucru…” sau ,,Nu înțeleg ce se întâmplă în corpul meu, luna trecută n-a fost așa”. Ei bine, ciclul menstrual nu înseamnă sângerarea propriu-zisă, ci este un proces complex care ne influențează corpul, energia, productivitatea, emoțiile și alte aspecte ale vieții. Dacă înțelegem aceste lucruri, ne putem ajusta calitatea vieții, ne putem optimiza productivitatea și gestiona emoțiile, căci există fluctuații. Iată cele 4 faze, însoțite de câteva mici recomandări pe care le poți urma pentru a te face să te simți mai bine: 

1. Faza menstruală- refacere și reflecție 

Este prima etapă a ciclului care coincide și cu prima zi a sângerării. De obicei durează între 4-6 zile, dar pentru că orice organism este diferit, poate varia durata oricărei etape. Cantitatea de sânge menstrual obișnuită este de 30 ml. Pentru că este perioada în care nivelurile de estrogen și progesteron scad, eliminându-se mucoasa  uterină, nivelul energiei este scăzut, corpul având nevoie de odihnă și repaus. 

Ce poți face în această perioadă?

  • Prioritizează somnul și relaxarea;
  • Consumă alimente bogate în fier (spanac, carne roșie, leguminoase) pentru a compensa pierderea de sânge;
  • Fă exerciții ușoare (yoga sau plimbări în aer liber).

2. Faza foliculară- creativitate și energie

Este a doua etapă în care corpul produce mai mult estrogen, iar ovarele pregătesc un ovul pentru ovulație. Această perioadă ține aproximativ 14 zile în cazul unui ciclu de 28 zile, stimulând  productivitatea, energia, motivația și claritatea. 

Ce recomandări avem?

  • Planifică diverse activități care solicită concentrarea și creativitatea;
  • Consumă alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase pentru susținerea energiei;
  • Include exerciții fizice intense.

3. Faza ovulatorie- socializare și încredere

A treia etapă reprezintă punctul culminant al ciclului, eliberarea ovulului pentru o posibilă fecundare. Deoarece estrogenul este la nivel maxim, faza ovulatorie facilitează socializarea și luarea deciziilor importante. 

Cum îți poți adapta rutina în tot acest timp?

  • Participă la evenimente sociale;
  • Profită de energie pentru sesiuni de antrenament intens;
  • Consumă alimente bogate în carbohidrați și omega-3.

4. Faza luteală- reflecție și pregătire

Ultima etapă care durează în medie 14 zile și se sfârșește în prima zi a următoarei menstruații. Nivelul de progesteron crește semnificativ pentru implantarea embrionului (sarcina), iar dacă acest lucru nu se întâmplă, nivelul de progesteron scade și apare menstruația, ciclul reluându-se. 

Sfaturi utile de urmat:

  • Evită stresul și suprasolicitarea;
  • Poți opta pentru antrenamente moderate;
  • Redu consumul de zahăr și cafeină pentru a evita fluctuațiile de energie.

Astfel, având în minte schema celor 4 faze ale ciclului menstrual, putem înțelege faptul că este vorba despre un întreg sistem cu propriul său ritm. Ne putem adapta rutina în funcție de aceste faze pentru a ne optimiza bunăstarea generală, sănătatea și productivitatea. Ascultă-ți corpul, ai grijă de el și cu siguranță vei avea o stare bună!

Fiecare femeie este unică şi fiecare corp este diferit. De multe ori, indiferent de câte sfaturi am primi, simțim că nu este suficient sau că nu suntem destul de motivate să continuăm cu aspirațiile sau idealurile noastre. Simțim, cel mai probabil, că munca ne este îngreunată de dureri, de oboseală şi că tot ce se întâmplă este împotriva noastră. Cu toate acestea, nu uita că ești mai mult decât o femeie, ești specială! Hormonii ne pot surprinde de multe ori plăcut sau neplăcut, dar dacă înțelegem limbajul propriului corp, vom reuși să găsim echilibrul.