fbpx

Conflictul între generații la job

Conflictele între generații la locul de muncă pot apărea din cauza diferențelor de abordare, valori sau tehnologie. Generațiile mai tinere pot fi percepute ca fiind mai adaptabile la schimbare, în timp ce generațiile mai în vârstă pot avea o abordare mai tradițională și o experiență mai bogată.

Este important ca aceste conflicte să fie abordate în mod constructiv, prin comunicare deschisă și respect reciproc. Mai mult decât atât, ar fi benefic ca fiecare generație să înțeleagă și să valorifice diferențele, în loc să le vadă ca fiind probleme.

Maria Zancu este un profesor care încearcă să schimbe lucrurile în învățământul românesc. În interviul acordat, Maria ne vorbește despre conflictul între generații la locul de muncă și ne arată cum putem depăși momentele mai puțin plăcute în acest context.

Relația părinți-copii-profesori

Există sau se construiește? Cum o putem menține?

Se construiește. Ceea ce am învățat este că nu poți să te aștepți să menții o relație pe termen lung. Nu depinde numai de tine lucrul acesta. Încerci pe cât posibil să păstrezi acea relație echilibrată, însă mai sunt momente în care pur și simplu simți că nu ai cu cine să te înțelegi. În acele momente preferi fie să lași de la tine, fie să încerci mai departe.

Ar fi bine să te gândești când să spui STOP. Este în regulă să înțelegi că în viață poți să renunți la anumite relații, fie că este vorba de o colegă de muncă pe care o vezi zilnic, fie că este vorba de un părinte. În acest mod te protejezi și pe tine.”

Conflictele în relațiile de colegialitate- Cum pot fi controlate?

„În primii trei ani de învățământ am avut o grămadă de conflicte cu colegii. Ce am învățat eu de aici este că dacă nu te simți bine primit înseamnă că nu ești în puzzle-ul corect. Asta s-a întâmplat și cu mine.

Am început să caut oameni în jurul meu cu care să pot să mă înțeleg, am început să merg în mai multe proiecte, să particip la mai multe traininguri astfel încât să înțeleg cum aș putea să mă înțeleg și cu persoanele cu care lucrez, dar cu care nu am atât de multe lucruri în comun.”

Conflictele sunt inevitabile? Cum le putem reduce?

Nu cred că sunt inevitabile. Depinde foarte mult și de tine, de cum ești construit ca om. Eu am fost tot timpul oaia neagră, așa mi-a plăcut să mă numesc, și atunci aceste conflicte au fost inevitabile până când am învățat să am grijă și de opinia mea, dar și de opinia celorlalți. Am învățat că pot să lucrez așa cum îmi doresc fără să îi deranjez pe ceilalți prin asta.

Eu recomand cursurile de mentalitate deschisă pentru a putea evita conflictele. Te ajută să înveți cum să comunici cu ceilalți. Fiecare generație are multe de oferit și poți să înveți multe. Cred că prin aceste conflicte poți să înveți despre tine, despre relații, despre cum ți-ar plăcea să fii tratat.”

Acest interviu face parte din seria SmartIn realizată de echipa Strigăt pentru educație. Urmărește întregul episod aici: