fbpx

Cum putem gestiona stresul?

Cu toții am trecut cel puțin o dată în viață prin perioade mai stresante. Aici putem include participarea la evenimente sau întâlniri care ne răpesc starea de bine, susținerea unui examen/interviu/discurs etc..

Trebuie să știm faptul că un nivel foarte mare de stres produce efecte fizice si psihice nedorite. Cum putem gestiona stresul astfel încât să avem o viață liniștită, echilibrată și curajul de a spune DA”  provocărilor?

Chris Ciocăzanu, terapeut, ne spune ce este stresul, dar ne și povestește despre relația oamenilor cu stresul, care este rolul acestuia și ne prezintă un exercițiu practic de eliberare a stresului.

Ce este stresul?

De multe ori noi proiectăm stresul în exterior. Spunem de un eveniment că este stresant, că o situație sau o relație este stresantă. Cumva vedem acest stres în exteriorul nostru. Stresul nu este în exteriorul, ci în interiorul nostru.

Să îi dăm o definiție: totalitatea reacțiilor pe care noi le avem la un eveniment din exterior. Tocmai de aceea spun că stresul este totalitatea reacțiilor pe care noi le avem în interiorul nostru. Ce ne activează un eveniment din exterior depinde de emoțiile reprimate în interiorul nostru.

Poate fi benefic?

Da, cu siguranță. În cazul susținerii unui examen, spre exemplu, o cantitate mică de stres ne poate ajuta să dăm un randament mai mare, să ne obișnuim și să ne concentrăm mai mult pe accesarea informațiilor pe care le-am învățat deja. Ne poate ajuta ca înainte de examen să avem un rezultat cât mai  bun.

Poate fi de ajutor dacă este în cantități cât mai mici și dacă nu devine cronic.

Gestionarea stresului

Să gestionăm stresul înseamnă să gestionăm reacțiile emoționale din interiorul nostru. Astfel, prima oară trebuie să facem un exercițiu de conștientizare a ce reacții avem. Eu recomand într-un mod foarte practic să ne conectăm emoțiile la corp, adică să observăm cum se simte. E important să observăm ce se întâmplă în corpul nostru, să vedem dacă reacțiile ne afectează adaptabilitatea în acel moment.

Importanța somnului în perioadele stresante

Este foarte important, și nu numai în perioadele stresante, ci în gestionarea emoțiilor.

Recomand cartea Despre somn – este o carte accesibilă publicului, cam de la adolescență în sus poate fi ușor de înțeles.

Explică foarte frumos existența anumitor studii care observă faptul că o persoană privată de somn este afectată de un eveniment cu potențial stresor, spre deosebire de o persoană care beneficiază de 7/8 h de somn.

Odihna noastră poate influență modul în care reacționăm la un eveniment stresant.

Chris ne arată și un exercițiu practic de eliberare a stresului. Îl găsești chiar aici:

Enjoy!😊