fbpx

De la pasiune la job

Știai că o treime din viața ta este petrecută la locul de muncă? Potrivit unui articol publicat de Gettysburg College, O persoană va petrece în medie 90.000 de ore la locul de muncă de-a lungul vieții..

Ai o pasiune pe care nu ai îndrăznit să o urmezi până acum deoarece crezi că este imposibil să se materializeze într-un job? Te invit să asculți interviul din seria SmartIn realizat de echipa Strigăt pentru educație. Am convingerea că acesta te va face mai încrezător în forțele proprii și vei avea curajul să îți transformi pasiunea într-un job full-time.

Fotograf și Art Director, Bogdan Petrice este unul dintre tinerii din România care își câștigă existența din pasiunea lui. Bogdan ne vorbește despre importanța pasiunii, a talentului și a muncii în procesul dezvoltării tinerilor atât pe plan personal, cât și financiar.

Idei care te pot ajuta să îți descoperi pasiunea

Bogdan Petrice le recomandă adolescenților să experimenteze cât mai multe lucruri. Este important să fie sinceri cu ei înșiși și să aleagă ceea ce le place cel mai mult să facă. Latura financiară nu trebuie să influențeze decizia. Bogdan susține faptul că în orice domeniu se pot câștiga mulți bani dacă devii foarte bun.

În schimb, pe tinerii adulți care deja au terminat liceul și nu mai au foarte mult timp pentru a se hotarî, îi îndeamnă să caute în trecutul lor și să se gândească ce le plăcea să facă pe vremea când nu-i interesa partea financiară.

Talent sau pasiune?

Bogdan a subliniat diferența existentă între pasiune și talent.

Poți să te naști cu un talent, dar să nu fii neapărat pasionat. Poți să fii  bun, dar să nu ai o pasiune care să te împingă spre muncă. Mi se pare că atunci când ești pasionat, poți să faci activitatea respectivă zi și noapte fără să te gândești dacă ești plătit sau nu. O faci oricum pentru că îți place și asta înseamnă pasiune. Pasiunea întotdeauna duce la succes, talentul însă nu.

Despre cum ne transformăm pasiunea într-un job

 Când am început să fotografiez în industria muzicală, am participat la cursuri despre aceasta. M-au ajutat să înțeleg funcționalitatea, circuitul banilor în industria muzicală. Am aflat de cine sunt plătit, cum aș putea să fiu plătit, cât aș putea primi și așa mai departe. Consider că în momentul în care tu ești freelancer și ai o pasiune, este strict necesar să înveți și partea de educație financiară.

Cu sau fără pasiune? Alegerea îți apartine, însă nu uita că este vorba de o treime din viața ta!