Ce înseamnă freelancer?
Potrivit Wikipedia, un freelancer este o persoană care lucrează independent, care desfășoară o profesie fără un angajament pe termen lung cu un angajator. Freelancerii pot fi uneori reprezentați de o firmă sau agenție care se ocupă cu găsirea clienților sau cu revânzarea serviciilor oferite de freelanceri.
Ai prefera să devii freelancer sau te regăști mai mult într-un job clasic? Înainte de a răspunde, te invit să să asculți următorul interviu. Mihaela Lemnaru ne vorbește despre viața de freelancer în social media, dar și despre minciuna îmbogățirii rapide pe internet.
„Rețeta” pentru a deveni freelancer
„Dacă ar fi să îți dau o rețetă, ar fi: un dram de nebunie, unul de curaj, presari niște talent și puțină ambiție. E o rețeta complexă. Pentru a ajunge freelancer trebuie să îți găsești motivația.
Eu m-am gândit la ce nu vreau să fac. Spre exemplu: nu vreau să mă trezesc de dimineață pentru că nu îmi place, nu vreau să am un program. Mai mult decât atât, nu vreau să am un șef. Al treilea motiv este faptul că nu aș vrea să am o sursă de venit unică.”
„Mâine îmi deschid o firmă și vin banii la mine.”
„Gata, azi m-am hotărât să devin freelancer, mâine îmi deschid o firmă și vin banii la mine! ”.
„Nu este adevărat.
În primul rând, foarte greu o să fie să îți alegi pe ce faci pentru că o să te uiți în stânga-dreapta și o să vezi că toată lumea face același lucru. Trebuie să te gândești – eu cu ce vin mai nou? Cu ce mă diferențiez? Poate să fie pe serviciu sau pe nișe. De exemplu, fac texte doar pentru clinicile dentare. Poți să faci un research cu ce se caută, ce se plătește mai bine.
După aceea îți faci firma și începi să îți construiești brandul personal. Nu te va lăuda nimeni la început. Tu ești cel care trebuie să te duci în social media. Trebuie să folosești ce ai la îndemână – poți să îți faci un blog, un website direct cu ceea ce faci și cu ce se leagă de domeniul tău.”
Calitățile necesare pentru a deveni freelancer
„1. E foarte important să fii creativ și să ai imaginație, să ai o minte deschisă la tot ce înseamnă thinking out of the box. Trebuie să vii cu ceva extra de fiecare dată și să ai mintea structurată astfel încât să poți să treci de la o chestie la alta.
2. Trebuie să fii flexibil.
3. Să ai tărie de caracter.”