Nu am destui bani pentru educație financiară

nu am bani

De foarte multe ori am întâlnit persoane care ne spun: „nu am bani pentru a aplica educația financiară în viața mea.” Fie vorba între noi, principiul acesta este oricum, numai nu adevărat.

Partea frumoasă în educația financiară este că se adresează tuturor persoanelor. Fie că ne place sau nu fiecare dintre noi are contact cu banii. Asta înseamnă că fiecare dintre noi ar trebui să știe cum să îi gestioneze corect.

Principiile educației financiare nu țin cont de cât câștigi tu lunar. Se aplică pentru orice sumă.

Cum ar fi să îi spui copilului tău „nu poți merge la școală pentru că nu ai înălțimea potrivită” sau „nu poți merge la școală pentru că ai ochii albaștri”?!

Cam așa este și cu educația financiară. Ai nevoie de ea indiferent de câți bani ai. Acel „nu am bani” nu te ajută cu nimic. Ba din contră, te afundă și mai mult.

Hai să trecem informațiile prin propriul filtru

Sunt convinsă că și tu, la fel ca și mine, ai un filtru prin care îți treci informațiile venite din exterior. Folosește-l!

Ce vreau să spun cu asta? Unele informații nu ar trebui luate mot-a-mot. Misiunea ta este să procesezi acele informații și să le aplici în așa fel încât să se potrivească modului tău de viață.

Îți propun să luăm un exemplu pentru a înțelege exact la ce mă refer.

Să presupunem că ai auzit de regula 20-30-50 și ai vrea să o aplici. Această regulă ne spune că ar trebui ca 20% din venitul nostru să meargă către economii, 30% către dorințe și 50% către cheltuielile lunare (utilități, chirie, hrană).

Ceea ce pierzi din vedere este faptul că această regulă reprezintă idealul. Asta înseamnă că tu poți ajusta procentele, astfel încât să îți fie bine.

Poți ca inițial să pui deoparte 10% pentru economii sau poate o sumă fixă de 100 de lei. Cel mai important lucru aici este ca tu să îți însușești această practică de a economisi.

Misiunea ta este să îți găsești un echilibru pe plan financiar. Însă poți reuși acest lucru doar dacă investești în educația ta, testezi și desigur îți creezi un buget.

Am discutat mult mai multe depre acest echilibru dar și despre câteva practici nesănătoase din punct de vedere financiar într-un podcast la care am fost invitați. Fetele de la The Budget Project au numit acest episod Ghid de supraviețuire financiară in your 20s și cred că merită atenția ta. Îl regăsești aici.

În final…

Mi-aș dori să continui să te educi financiar și să îți amintești mereu că nimic nu te poate opri să faci asta. Avem nevoie de educație financiară dacă vrem ca viața noastră să fie mai bună. Avem nevoie să înțelegem cu funcționează banii și economia.

Fie că ne place sau nu, o mare parte dintre lucrurile din viața noastră se învârt în jurul banilor.

Noi am dat startul educației financiare și am scris un ebook care să te ajute să înțelegi cum funcționează economia. Se numește Unde se duc banii iarna și îl poți accesa aici.

Hai să investim în educația noastră!

Te îmbrățișez,
Mădă

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email