De câte ori ai stat de vorbă cu tine și ți-ai analizat temerile? Ai avut vreodată curajul de a le recunoaște și de a le îmbrățișa? Te-ai gândit la faptul că frica este și benefică? Dacă nu, te voi surprinde!
Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară a realizat următoarea distincție: „Nu există emoții pozitive și emoții negative, chiar dacă unele dintre ele sunt mai greu de gestionat și pot avea un impact mai mare, ci emoții plăcute și emoții neplăcute”. Spre exemplu, „Frica ne păzește de pericole. Frica are un rol reglator. Este bine să avem un curaj echilibrat”.
Te provoc să faci analiza menționată anterior: să identifici principalele tale frici, să le depistezi cauza, iar apoi să le elimini.
Alina Dumitrache, terapeut și director la Liceul Româno-Finlandez, te va ajuta în acest sens.
Aceasta ne vorbește despre fricile pe care le au adolescenții, de ce sunt ele periculoase în dezvoltarea lor și cum pot trece peste blocajele generate de frică.
Frica-ce este, de ce există, care sunt cele mai întâlnite frici în rândul tinerilor
Daria Ursea: Ce este frica și de ce există?
Alina Dumitrache: Frica este o emoție fundamentală, de care avem nevoie pentru a ne apăra. Curajul nu înseamnă absența fricii. Curajul există atunci când îmi conștientizez frica și acționez pentru că am o conștientizare a propriei valori. Frica este absența conștientizării propriei valori.
Daria Ursea: Care sunt fricile adolescenților?
Alina Dumitrache: Am văzut foarte multe frici la ei și am mai văzut un aspect care mi se pare că generează frica: nu-și văd valoarea adevărată. Din această cauză se lasă copleșiți de următoarele lucruri: „Ce viitor voi avea?”, „ Cum voi fi primit?”.
Fricile sunt naturale. Cele mai întâlnite în rândul tinerilor sunt următoarele: frica de a nu fi pe placul celorlalți în momentul în care au valori puternice, frica de a se exprima în moduri diferite, iar atunci se conformează pentru a fi pe placul celorlalți; frica de a-și expune vulnerabilitatea pentru că „nu o să dea bine”, frica de a-și expune inteligența, atunci când grupul de prieteni este la un nivel mai scăzut.
Depistarea cauzei fricii este extrem de importantă
Daria Ursea: Ce facem dacă nu ne dăm seama că avem o frică?
Alina Dumitrache: De multe ori nu ne dăm seama de cauza fricii. Fiind o emoție puternică, o trăim și visceral, dar și la nivelul trupului. Mie mi se pare că orientarea, consilierea, terapia, grupul de mentori și de prieteni sunt zone în care aflăm cele mai multe despre noi. Îmi place un exercițiu, pe care îl practic cu liceeni. Se numește fereastră lui Johari. În cadrul acestuia, ne uităm la părți ascunse, părți oarbe, fațada, la ce arătăm oamenilor. Cu cât ne punem mai mult în situații de autocunoaștere, cu atât mai repede ne vom da seama de cauza fricilor.
Majoritatea fricilor care cuprind viața noastră nu au legătură numai cu generația și cu vârstă la care ne aflăm, ci multe dintre ele au legătură cu atașamentul. Atașamentul este relația care se stabilește între mamă și copil.
Acest interviu face parte din seria SmartIn realizată de echipa Strigăt pentru educație. Urmărește întregul episod aici: