fbpx

Secretele unei alimentații sănătoase

Cu toții ne dorim energie, bună stare și echilibru în viața noastră. Însă e suficientă această dorință?

Cu siguranță, NU. O alimentație sănătoasă, sportul practicat în mod regulat, un somn odihnitor, socializarea, antrenarea minții sunt factori care stau la baza unui stil de viață sănătos.

Începe de azi, chiar și cu pași mici, să îți transformi stilul de viață, dacă dorești să devii cea mai bună versiune a ta. Lorena Săroiu, nutriționist, ne învață cum să avem o alimentație corectă și echilibrată.

Ce include o alimentație sănătoasă

 „O alimentație sănătoasă și echilibrată înseamnă DIVERSITATE. Diversitate și capacitatea de a învăța care sunt alimentele și mâncărurile care ne hrănesc cu adevărat corpul și cum să ne bucurăm, cu măsura potrivită și în cantități mai mici, de alimentele care nu vin la pachet cu nutrienți și care sunt încadrate în categoria de interzise de către cultura toxică a dietelor.

Există alimente pe care le putem include în categoria de INTERZIS?

NU. Sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm în cantități mai mici. Repet, dacă nu avem probleme de sănătate. Dacă vorbim despre alte recomandări din partea medicilor, da, pe acelea le excludem. Dacă nu avem astfel de recomandări nu ar trebui să le eliminăm și nici măcar nu ar trebui să ne gândim că există un aliment pe care să îl încadrăm în categoria de interzis. Nu există un aliment care să ne îmbolnăvească sau care să ne facă rău. Contează ce facem per total.

 Cum știm că alimentele ne hrănesc?

 

Învățând și înțelegând ce ne luăm noi din alimente. E simplu. Toată lumea a auzit de carbohidrați, proteine și grăsimi. Dacă nu înțelegem ce impact au acești macronutrienți în corpul nostru, va fi greu să înțelegem exact ce, cât și cum să mâncăm. Când ne gândim la o nutriție sănătoasă, trebuie să ne gândim la un aport al acestor macronutrienți într-un echilibru în corpul nostru.

Carbohidrații sunt sursa noastră principală de energie. De proteine avem nevoie ca să funționăm: structură, piele, păr, unghii. Proteinele intră în structura tuturor celulelor. Echilibrul hormonal este dat de grăsimi.

Tips and Tricks pentru hidratare

  1. Bea apă chiar dacă nu îți este sete. Dacă nu îți place gustul, poți pune ceva în ea-căpșuni, afine, lămâie – astfel încât să o poți bea mai ușor.
  2. Înconjoară-te de sticluțe de apă sau pahare. Le poți pune oriunde: în bucătărie, în sufragerie, în mașină. Îți vor aminti că este momentul să te hidratezi.
  3. Descarcă o aplicație care să îți amintească să bei apă. Uite câteva exemple de aplicații aici.

AI ÎNCREDERE ÎN PROCES

Urmărește interviul integral chiar aici!

Lorena Săroiu ne oferă următoarele sfaturi:

 1. Învățați să consumați suficiente proteine zilnic. De cele mai multe ori noi nu consumăm suficiente proteine și, fie că vorbim de proces de slăbit, fie că vorbim de menținere sau dezvoltare, proteinele sunt baza într-o alimentație echilibrată. Sunt foarte importante și pentru sațietate. Învățați ce sunt proteinele, de ce avem nevoie de ele și cum să le introduceți în alimentație.

2. Scăpați de diete! Nu există alimente permise, interzise, bune, rele. Nu ar trebui să avem liste cu ce avem voie și cu ce nu avem voie să mâncăm pentru că cultura toxică a dietelor ne face doar rău.

3. Aveți răbdare când vine vorba de un proces de slăbit sau de schimbarea stilului de viață.