fbpx

Vaccinul HPV – ce este și de ce trebuie să ți-l faci?

Vaccinul HPV (Human Papillomavirus) reprezintă una dintre cele mai importante instrumente de prevenție medicală din ultimele decenii, având un impact profund asupra sănătății publice. Acesta oferă protecție împotriva infecțiilor cu papilomavirus uman, care sunt responsabile pentru o multitudine de afecțiuni, inclusiv mai multe tipuri de cancer. 

Vaccinarea împotriva HPV este esențială pentru reducerea incidenței acestor boli și pentru îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni la nivel global.

Ce este HPV și cum se transmite?

HPV reprezintă un grup de peste 200 de tipuri de virusuri care pot fi clasificate în 2 mari categorii: cu risc crescut și cu risc scăzut. 

Cele cu risc scăzut nu sunt oncogene (nu duc la apariția cancerului), dar pot produce veruci pe piele, inclusiv pe organele genitale externe, atât la femei, cât și la bărbați. Verucile sunt excrescențe de la nivelul pielii sau mucoaselor, de obicei asimptomatice. În funcție de marime și de localizare, pot crea senzații de arsură, jenă, usturime, mâncărime.

Tipurile de HPV cu risc crescut pot provoca infecții în celulele epiteliale ale organelor genitale, precum și în regiunile orofaringiene ( gură, gât) și anogenitale care pot evolua spre stadiile precanceroase și canceroase. 

Deși infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, nu se transmite exclusiv prin contact sexual, ci și prin contact piele-piele. De aceea prezervativul nu oferă siguranța că nu te vei infecta cu HPV. În cazuri rare, pot fi transmise de la mamă la făt în timpul nașterii.

Care sunt riscurile asociate infecției cu HPV?

Unele tipuri de HPV cu risc scăzut pot să nu prezinte nici un simptom vizibil și sunt eliminate fără nici o intervenție în câteva luni după infectare, iar aproximativ 90% se elimină pe parcursul a 2 ani.

Cel mai important aspect este că o primă infectare cu HPV nu creează imunitate, adică te poți reinfecta de mai multe ori pe parcursul vieții fie cu aceeași tulpină, fie cu una diferită, poate chiar mai agresivă.

Tipurile de HPV cu risc ridicat, cum ar fi HPV-16 și HPV-18, sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin, unul dintre cele mai frecvent tipuri de cancer la femei la nivel mondial.

HPV poate cauza și alte tipuri de cancer, cum ar fi cel vaginal, vulvar, penian, anal (cel mai frecvent la bărbați) și orofaringian (gât, limbă, amigdale).

Cum funcționeză vaccinul HPV și când îl poți face?

Vaccinul HPV este unul dintre cele mai eficiente mijloace de prevenire a cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer asociate HPV. Vaccinul oferă protecție împotriva tipurilor de HPV cu cel mai mare risc de a cauza cancer și veruci genitale. 

Vaccinurile folosite în prezent conţin particule asemănătoare virusurilor, formate doar din anumite componente din structura acestora. Sistemul imunitar al persoanei vaccinate produce anticorpi capabili să recunoască şi să acționeze împotriva virusului real atunci când se va întâlni cu acesta.

Vaccinurile disponibile, cum ar fi Gardasil și Cervarix, sunt aprobate pentru utilizare la fete și băieți de la vârsta de 9 ani și sunt recomandate înainte de debutul activității sexuale pentru a asigura protecția maximă. 

De anul acesta, vaccinul este compensat 100% pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani, în baza unei rețete compensate. Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot beneficia și ele de vaccinarea anti-HPV în regim compensat 50%, tot pe baza unei reţete compensate.

Nu uita! Vaccinul este o metodă de prevenție. Acesta nu poate vindeca o infecție HPV sau un cancer existent și nu te poate proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

Cât de sigur este vaccinul HPV?

Studiile clinice și datele din programele de vaccinare din diverse țări au demonstrat că vaccinul HPV este extrem de eficient în prevenirea infecțiilor cu HPV și a bolilor asociate. În țările cu rate ridicate de vaccinare, s-a observat o scădere semnificativă a incidenței infecțiilor cu HPV, a verucilor genitale și a leziunilor precanceroase ale colului uterin.

În plus, vaccinul HPV a fost testat extensiv și s-a dovedit a fi sigur. Efectele secundare sunt, în general, ușoare și temporare, cum ar fi durerea la locul injectării, febra sau oboseala. Riscurile asociate vaccinării sunt mult mai mici decât riscurile asociate infecției cu HPV și a complicațiilor sale.

Mituri 

Deși există o campanie de informare bine pusă la punct, oamenii încă sunt reticenți. Mai jos sunt cele mai frecvente 3 informații eronate despre vaccinarea HPV.

1.Dacă te vaccinezi, sigur vei fi infectat și vei face boala. 

Este complet fals. Pentru că nu conțin virusuri vii, vaccinurile nu pot cauza infecţie. Însă este bine de știut că odată administrate, determină un răspuns imunitar puternic care are scopul de a te proteja în viitor.

2.Doar copiii și adolescenții se pot vaccina, și mai ales fetele.

Într-adevăr, vaccinarea este cea mai eficientă atunci când este administrată înainte de începerea vieţii sexuale, aşadar înainte de dobândirea infecției. 

Studii disponibile la ora actuală demonstrează eficacitatea vaccinurilor și în situația în care sunt administrate adulților, deopotrivă bărbaților și femeilor.

Riscul de infectare cu HPV pentru bărbaţi este la fel de mare ca și pentru femei. Un mare procent, nu dezvoltă simptome, însă fiind infectați, pot transmite partenerelor lor fără să își dea seama. De aceea, vaccinarea bărbaților le protejează și pe partenerele lor.

3.Dacă am făcut vaccinul, nu mai trebuie să îmi fac screening pentru cancerul de col uterin.

Vaccinul îți oferă protecție împotriva celor mai periculoase tulpini de HPV care pot duce la cancerul de col uterin, dar încă este necesar să mergi cel puțin o dată pe an la ginecolog pentru un consult și pentru testul Babeș Papanicolau (cel prin care se poate determina dacă ai modificări de orice fel la nivelul colului uterin).

Concluzii și mesaj de luat acasă

Vaccinarea împotriva HPV te poate proteja de infecția cu cele mai periculoase tulpini HPV care pot duce la apariția verucilor sau a mai multor tipuri de cancer.

Dacă nu ești sigur că vrei sau nu să îți faci vaccinul, caută cât mai multe informații din surse sigure, vorbește cu medicul de familie ca să vezi dacă poți beneficia de vreo formă de compensare și gândește-te la impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra sănătății tale. 

Nu uita: este mult mai ușor să previi decât să tratezi!